Startsidan

Körsnär och hattmakerska med lammskinn som målarduk

Fårö beskrivs ofta som den egensinniga ön. Därifrån kommer också Eva Axelsdotter … som kan beskrivas likadant.
– Egensinnig, kärv och mångsidig, skrattar Eva.
– Det är en tradition på Gotland, att hålla på med lite av varje, det är så man får göra för att leva på en ö.

Målarduk, akvarellpapper eller lammskinn spelar ingen roll. Eva målar lika gärna på alla tre.
På Thea Form & Design i Visby kan man se prov på samtliga. Symbolistiskt i olja och naturmotiv i akvarell samsas med en unik lammskinnskollektion i egen design under det medeltida kryssvalvet. Eva har arbetat fram en speciell teknik för att färga lammskinn. Underfundiga hattmössor, västar och pälsar skärs ut och målas i varma, mättade färger som får ett extra djup när vaxet slutligen läggs på.

– Jag använder mig av tekniken som finns i akvarellmåleriet, som till exempel vått-i-vått.
Ju mer jag jobbar på ett skinn, ju mer växer färg och form fram.
Hon varvar gärna med detaljer i andra material, som siden, gamla spetsar och knappar … allt som är roligt, helt enkelt. Här gäller det lustfyllda och fria skapandet … i nära samförstånd med skinnet.
– Det jag eftersträvar är enkelheten i modellen, med bara någon liten detalj ibland … men det är skinnet som bestämmer slutresultatet.

Mångsidigheten har tagit sig olika uttryck genom åren. Kreativiteten är ett måste som har varvats med barnafödande, studier och diverse olika jobb. Läraryrket fick gå omlott med studier i konst och arkeologi under en tid.
– Allt jag gjort har hela tiden lett tillbaka till konsten. Jag har haft stor användning av kunskapen jag skaffat mig på olika områden.
Hon är en finurlig liten pysslerska, med förkärlek till de kvinnliga hantverken, och har varit inne och nosat på de flesta. Det ena har lett till det andra. Från måleri, tygtryck, vävning och klädkollektioner gick vägen slutligen till lammskinn, det var för dryga 30 år sedan.

Eva gick en längre utbildning i skinnsömnad vilket resulterade i att hon blev allt i ett, både körsnär och sömmerska.
– Jag blev helsåld på lammskinn och hade bilden klar för mig från början – mina plagg skulle det målas på.
Hon drog igång tillverkningen med västar och finurliga hattmössor, och utökade så småningom med pälsar. Ett par år senare blev livet drastiskt förändrat då Eva drabbades av en reumatisk sjukdom. Under en lång tid gick livet sakta, sakta, och lammskinnsproduktionen fick läggas ner för obestämd framtid. Istället utbildade hon sig till aromaterapeut.
2003 kom så Lotta Franchell i hennes väg och tillsammans startade de Thea Form & Design i hjärtat av Visby. Eva kände att det var dags att låta körsnären i sig komma fram igen.
– Det var mot alla odds, egentligen. Jag fick börja om från början, i liten skala, med det som var lätt … och det har jag inte ångrat en enda dag.
Idag är hon i full gång i ateljén bakom butiken. Lammskinnskollektionen finslipas och vidareutvecklas hela tiden, och nya egensinniga produkter à la Fårö ser dagens ljus.

Lammskinnen som säljs i butiken köps in från bönder på Fårö och håller hög kvalitet. Att lammen går fritt ute i friska, saltstänkta vindar från havet ger en särskild friskhet i pälsen.
– På Fårö har man en gammal och väl inarbetad tradition av fåravel. Örterna som lammen betar och havsvinden i pälsen gör att ullen får en alldeles speciell lyster, säger Eva.